PSO-lempelser vil skabe flere arbejdspladser

Danske virksomheder vil blive mere konkurrencedygtige på det udenlandske marked, som følge af PSO-lempelserne. Det vil skabe flere arbejdspladser i Danmark, vurderer organisationen Landbrug og Fødevarer.

Flere virksomheder kan nu få PSO-tilskud, hvilket skaber flere arbejdspladser til danskerne. Foto: Scanpix.

Flere virksomheder kan nu få PSO-tilskud, hvilket skaber flere arbejdspladser til danskerne. Foto: Scanpix.

Af Cæcilie Møldrup Sørensen 

Flere arbejdspladser er på vej til danskerne i lokalområderne. Med følge af den nye vækstaftale i tirsdags, vil flere virksomheder nu få udbytte af PSO-lempelserne, som vil gøre dem mere konkurrencedygtige på det internationale marked.

Mange virksomheder har været pressede af PSO-afgiften; en elafgift, som de senere år har været stigende. Det har gjort det sværere for virksomhederne at følge med på det udenlandske marked, da de ikke har den samme afgift.

”Flere virksomheder er flyttet til Sverige som konsekvens af de høje PSO-afgifter,” siger Mikkel Stein Knudsen fra Energi og Miljø afdelingen i organisationen Landbrug og Fødevarer.

PSO-lempelserne fungerer som et tilskud på 7 øre pr. kWh i virksomhedernes elforbrug, hvilket har gjort, at afgiften nu minder om de udenlandske systemer. Det gør en stor forskel for de berørte virksomheder, mener Mikkel Stein Knudsen.

Gode udsigter

”PSO-lempelsernes virkning på virksomhedernes internationale konkurrenceevne vil skabe flere arbejdspladser, og være godt for lokaløkonomien,” vurderer Mikkel Stein Knudsen.

Udvidelsen af antallet af virksomheder, der nu kan modtage tilskuddet, vil træde i kraft i løbet af 2016, og effekten vil også kunne mærkes hos virksomhederne i løbet af 2016, mener Mikkel Stein Knudsen.

Dansk underpræstation

Dansk eksport underpræsterede i 2013, viser en undersøgelse af Landbrug og Fødevarer. Landenes maksimale eksportpotentiale måles på forskellige parametre, og bliver så vurderet efter, hvor høj en eksport landet har i forhold til dets potentiale.

Danmark opfylder 84 procent af sit eksportpotentiale til Europa, hvilket er lavt ifølge analysen. Den danske eksport udgør 55 procent af den estimerede eksport og kaldes eksportindekset. Analysen har udregnet landenes eksportpotentiale på baggrund af eksportindekset sammenlignet med resten af landegruppen.

Med vækstplanen fra 2014, vil de danske eksportvirksomheder få bedre forudsætninger for at konkurrere på det internationale marked, og med den nye udvidelse af virksomheder, vil udnyttelsen af eksportpotentialet bedre kunne øges.

Skærmbillede 2016-02-11 kl. 15.13.42

 

 

You may also like...