Grøn energiomstilling i venteposition

SF-formand Pia Olsen Dyhr arbejder målrettet på at få energiministeren til at frigive en længeventet afgiftsanalyse på energiområdet, der kan kickstarte den grønne omstilling i Danmark.

Af Jonas Helmy

Så længe energi- og klimaminister, Lars Christian Lilleholt (V), tilbageholder en afgiftsanalyse, vil energisektoren være fastlåst. Så klart lyder meldingen fra Pia Olsen Dyhr under en pressekonference ved Løgumkloster Fjernvarme, som er et af de eneste fjervarmeanlæg i landet, der udelukkende distribuerer grøn energi.

Lars Christian Lilleholt var selv ordfører i oppositionen, da Martin Lidegaard (RV) sad på ministerposten. Dengang kritiserede han den siddende minister kraftigt for at tilbageholde afgiftsanalysen, men nu hvor han selv sidder på posten, har tonen fået en anden lyd.

”Afgiftsanalysen er lavet, men den er ikke udgivet. Lars Christian Lilleholt ved om nogen, at det ikke er optimalt. Han smiler også, hver gang jeg er efter ham,” siger Pia Olsen Dyhr, der har taget over, hvor han slap i oppositionen i sin stilling som klima- og energiordfører for SF.

Reformen sat på pause

I november meldte Lars Christian Lilleholt ud, at afgiftsanalysen på energiområdet ikke bliver udgivet før sommeren 2016. Indtil da ved de forskellige energiværker reelt ikke, om det for eksempel kan betale sig for dem at skifte fra kul og olie til vind- og solenenergi. Dertil ligger der mange uopklarede spørgsmål, mener direktør for Dansk Fjernvarme, Kim Mortensen.

”Det er problematisk for de investeringer, der bliver foretaget nu og her. Er de fejlagtige eller fornuftige? Energisektoren er efterladt i et limbo,” siger Kim Mortensen.

Sammen med Pia Olsen Dyhr besøgte han onsdag eftermiddag Løgumkloster Fjernvarmeanlæg, hvor man har valgt at løbe risikoen og omstille til grøn energi som led i et større eksperiment.

150 millioners sats på grøn energi

Løgumkloster Fjernvarme har udvidet deres anlæg for 150 millioner kroner og satset hele butikken på grøn energi. De skal samtidig fungere som testlaboratorium for nye teknologier med varmepumper og solfangere.

Netop derfor gæstede Pia Olsen Dyhr og Kim Mortensen fjernvarmeanlægget, der også har været tynget af den lange ventetid på afgiftsanalysen. I december valgte de at sælge to tredjedele af deres lagrede solvarmeenergi alene af frygten for, at det ville miste værdi så snart afgiftsanalysen frigives.

”Der skal være en gevinst ved at skifte, ellers er der jo ingen, der gør det. Det er et erhverv, der er absolut afhængige af den data,” siger Peter Gjelstrup Andersen, driftschef for Løgumkloster Fjernvarme.

”Der er ingen tvivl om, at tilbageholdelsen af afgiftsanalysen standser den grønne omstilling.”

You may also like...