Vindstrøm overstiger politikernes målsætninger

I 2020 skal vindmøller levere 50 procent af danskernes elforbrug. Ifølge Energinet.dks prognoser bliver procentdelen endnu højere.

Af Julie Laurs Bundgaard

Lillgrund Vindmøllepark ligger cirka 10 km udenfor den skånske kyst sydøst for Øresundsbron. Parken ejes af Vattenfall AB og var 2007 den hidtil største enkelt-satsning på vindkraft i Sverige. (Foto: Scanpix)

(Foto: Scanpix)

Sidste år satte Danmarks vindmøller verdensrekord. Vindstrøm udgør nu, hvad der svarer til 42,1 procent af elforbruget. Tallet er ikke blot det højeste nogensinde i Danmark, men også den største andel for noget land. Denne udvikling vil, ifølge energinets prognoser, fortsætte.

Folketingets mål er, at vinderenergi i 2020 skal udgøre 50 procent af Danmarks samlede elforbrug. Et mål som absolut er realistisk ifølge Carsten Vittrup, der er energistrategisk rådgiver i Energinet.dks afdeling for energianalyse.

”I vores nuværende prognoser vurderer vi, at tallet kommer til at ligge oppe omkring 55%, men der udkommer nye analyser i marts-april, hvor tallet højst sandsynligt vil være endnu højere,” siger Carsten Vittrup, der samtidig understreger, at kan være afvigelser i tallene.

 

Afvigelserne afhænger af blæsten 

Afvigelser i tallene, som opgives i Energinet.dks prognoser, kan opstå, da det er svært at forudsige vejrforholdene. I prognosen for 2015 lød tallet på 39 procent, men fordi det blæste mere end normalt, landede tallet i sidste ende på 42 procent.

”Vi laver vores prognoser med udgangspunkt i et normalt vind-år, men om 2020 bliver et normalt vind-år, ved vi jo ikke,” siger Carsten Vittrup.

Derfor skal man være opmærksom på, at tallene i Energinet.dks prognoser kan afvige med et par procentpoint.

 

Nye havmølleparker skal være med til at skabe vækst

”De gode prognoser for 2020 skyldes blandt andet, den igangværende opstilling af de havmølleparker, der blev vedtaget ved energiaftalen i 2012,” siger Carsten Vittrup.

Havmølleparken Horns Rev 3, der opstilles ved Esbjerg, forventes klar i 2019. Den skal være ligeså stor, som parken ved Anholt der på nuværende punkt er den største, og alene med den som en del af produktionen, mener energinet.dk, at procentdelen kan sige med 3-4 procentpoint.

 

 

 

 

 

 

 

 

You may also like...