Retssag mod amerikansk oliegigant kan få principiel betydning for klimadebatten

Verdens største olieselskab, Exxonmobile, er beskyldt for manipulation med klimaoplysninger. Det kan få stor betydning for resten af verden, når det kommer til den fremtidige debat om global opvarmning.

Verdens største olieselskab, Exxon, er anklaget for at have manipuleret med klimaforskning de sidste 30 år Foto: Saul Loeb, Scanpix

Verdens største olieselskab, Exxon, er anklaget for at have manipuleret med klimaforskning de sidste 30 år Foto: Saul Loeb, Scanpix

Af Nanna Chilli Guldborg

Udfaldet af en mulig retssag mod olieselskabet Exxonmobile kan få stor betydningen i fremtiden for klimabeslutninger, mener flere danske klimafortalere.

Klimarådgiver for Greenpeace, Jens Clausen, mener, at en retssag kan underminere den formodet magt, som store selskaber i USA har, når politikerne tager vigtige beslutninger.

’’Den form for virksomhed er ved at miste sin sociale legitimitet, hvilket vil gøre, at de selskaber bliver en mindre vigtig aktør. Det er ekstremt vigtigt, fordi de er så stærke lobby-mæssigt,’’ siger han.

Ifølge talsmand for Klimabevægelsen, Thomas Meinert Larsen vil en dom til Exxon gøre det mere utroværdigt at benægte klimaforandringerne.

’’Det, retssagen er principiel omkring, er, at hvis Exxon dømmes for at have misledt investorer og omverdenen ved at fortælle at menneskeskabt global opvarmning ikke har nogen væsentlig betydning. Det vil betyde, at det bliver svært for klimabenægtere og klimaskeptiske tænketanke at påstå, at menneskeskabt global opvarmning ikke finder sted,’’ siger han.

 

Manipulation med klimaforskning

Kongressen i USA og flere stater vil indlede en efterforskning af oliegiganten Exxonmobile. Efterforskningen skal undersøge formodninger om, at Exxon gennem 30 år har manipuleret med forskningsresultater på klimaforandringer.

Exxon formodes at have lavet et massivt lobbyarbejde. Det har vildledt befolkningen til at tro, at afbrændingen af fossile brændstoffer ikke har haft den betydning for udledningen af Co2, som det i virkeligheden har haft.

Anklagerne formoder blandt andet, at Exxon trak i de rigtige tråde for at få Bush til at afslå klimasamarbejdet Kyoto-aftalen, forklarer en artikel fra IndsideClimate News.

 

Betydninger for generel praksis

Advokat Pernille Aagaard Truelsen forestiller sig, at retssagens udfald vil få betydning.

’’Min fornemmelse, når jeg ser på praksis, er, at det vil have en afsmitning i det juriske system, hvis de bliver dømt,’’ siger hun.

Samtidig understreger hun dog, at retspraksis i USA og Danmark er meget forskellige. Aktieanalysechef i Sydbank, Jacob Pedersen, sammenligner sagen med Volkswagen-skandalen. Men sagen vil kun rode ved olieaktierne, hvis det viser sig, at flere selskaber kan have brugt samme model, mener han.

’’Hvis det ser ud som om, det er noget alle kunnet have gjort, så begynder det at blive mere alvorligt,’’ siger han.

Nanna Chilli

Jeg hedder Nanna Chilli. Jeg er 22 år og studerer journalistisk på DMJX i Aarhus. Jeg er nyhedsjunkie og kulturinteresseret.

You may also like...