Lovgivning slukker for solcelleindustrien

Det kan ikke længere betale sig at investere i private solceller, og det kan mærkes i branchen.

12696747_10208930617767860_842367394_o

(Det er dårlige tider for solcellebranchen. Foto: Torben Madsen)

Af Henrik Vinther Nielsen

Solcellebranchen står i dag overfor store udfordringer. Som følge af en lovgivning fra 2013, der gjorde det mindre attraktivt at blive solcelleejer, mærker solcellebranchen store fald i omsætningen.

I 2012, før den omstridte lovgivning trådte i kraft, blev der bygget 8000 nye solcelleanlæg. Året efter blev der kun bygget 100.

”Vi sælger simpelthen ikke flere solceller, det kan ikke længere betale sig for de private,” siger Henrik Højlund fra energivirksomheden EnergiMidt.

Køber for mere, end man sælger for

I dag kan man ikke længere lagre den ekstra el, som ens anlæg producerer, hos energinettet. Det betyder, at det ikke kan betale sig at opsætte et solcelleanlæg, hvis man ikke selv kan bruge strømmen med det samme. Ellers skal man købe det tilbage fra energinettet for mere, end man solgte det for.

”Det er mest blevet et idealistisk projekt at bygge solceller, enten for miljøet eller for at skabe en grøn profil, for økonomisk kan det slet ikke betale sig,” siger Henrik Højlund.

Bureaukratiet skræmmer kunderne væk

Spørger man Flemming Kristensen, formand for brancheforeningen Dansk Solcelleforening, har bureaukratiet en stor del af skylden.

”Hvis der skal søges om støtte til nye solceller, kan det gøres to gange årligt, og det sker efter først-til-mølle princippet. Det skræmmer de fleste private væk, fordi det er enormt svært at planlægge efter,” siger han. ”Det tager livet af branchen.”

Heller ikke hos EnergiMidt har man optimistiske fremtidsudsigter.

”Lovgivningen på området har været meget skiftende, og vi har umiddelbart ingen forventninger til forretninger på solcelleområdet. Vi er så at sige meget afventende”.

 

 

You may also like...