Friture og sol skal gøre Roskilde Festival selvforsynende

DTU har et projekt i kikkerten, der vil gøre Roskilde festivals boder selvforsynende på energi ved hjælp af brugt fritureolie og høj solskin.

Generatoren kan klare kyllingeben og andre madrester, når den sorterer olien fra. (Foto: DTUs facebookside)

Generatoren kan klare kyllingeben og andre madrester, når den sorterer olien fra. (Foto: DTUs facebookside)

Af Cæcilie Møldrup Sørensen

Boderne på Roskilde festival skal være selvforsynende inden for få år. Det skal ske ved hjælp af en generator, som kan producere bæredygtig energi, hvis man fodrer den med brugt fritureolie i stedet for diesel, oplyser DTU.

Ideen er så, at generatoren skal kobles på en elbil, hvis batteri strømmen vil samles i, og derfra trække strømmen ud til boderne. Derudover er det oplagt også at lægge solceller på festivalens tage og containere, for så at trække energien til elbilerne. Det mener Tore V. Jensen, journalist og projektkoordinator ved Danmarks Tekniske Universitet.

”Planen med frituregeneratoren er at lade den indgå i et energikredsløb, hvor vi også kører på sol. Så man har en generator, der også er bæredygtig når solen ikke skinner,” siger han.

Affaldsolie med kyllingeben

Når festivalgæsterne har fået en omgang kyllingelår, kan de smide hele molevitten i generatoren, som sorterer olien fra, så den bliver ren og kan bruges som brændstof. Det betyder, at der er store besparelser at hente på både CO2 og penge.

”Vi var helt målløse over, hvor meget strøm boderne brugte på frituregryderne. Der var nok til en hel villavej,” siger Anders Sigersen Jensen, som sammen med sin kammerat udviklede generatoren til festivallen.

”Det kunne være sjovt at være selvkørende og få olie fra festivalen til at drive festivalen,” siger han og fortæller, at omfanget af festivallens affaldsolie ville kunne drive en hel scene med en generator i stor skala.

Det ville hjælpe på CO2 regnskabet, og samtidig ville festvallen kunne spare på både diesel og leje af generatorer. Dog vil der ikke være nok olie til at forsyne hele festivallen hele tiden, men måske fem procent af strømforbruget, vurderer Anders Sigersen Jensen.

Lille skala af nationalt projekt

Projektet vil arbejde på at sammenkoble de to vedvarende energiformer; sol og brugt fritureolie til en samlet, bæredygtig energikilde. Det er netop et af de store emner, der arbejdes med på landsplan også, siger Tore V. Jensen:

”Der arbejdes på, hvordan man kan få koblet vindmølleenergi med kraftværker og gas til et samlet, bæredygtigt energisystem. Så projektet er en lille skala af det.”

You may also like...