Den danske fjernvarmesektor skal spare 500 millioner

Den danske fjernvarmesektor skal effektiviseres, og pengene skal hentes hos fjernvarmeværkerne inden 2020. Det kan gå ud over forbrugerne, siger direktøren for Dansk Energi.

12675215_10206915234491802_193591733_o

De danske fjernvarmeværker skal spare 500 millioner. (Foto: Scanpix)

Af David Honoré

500 millioner kroner skal danske fjernvarmeværker effektivisere inden 2020. Besparelserne skal følges af yderligere effektiviseringer på omkring 2 procent af fjernvarmesektorens driftsomkostninger.

Disse besparelser har dog vakt bekymring hos Dansk Energi, der varsler, at effektiviseringen i sidste ende kan komme til at ramme den enkelte forbruger i form af højere regninger.

”Begynder man at stille store krav til områder, som man ikke kan påvirke, så synes jeg, det er en rigtig dårlig idé. Så går det ud over forsyningssikkerheden,” siger chefkonsulent hos Dansk Energi Thomas Capral Henriksen.

Energiministeren afviser prisstigning

De områder, man ikke kan lave besparelser på, er for eksempel brændsel, da priserne på brændsel er markedsbestemte. Ifølge Thomas Capral Henriksen er det derfor fjernvarmeværkenes driftsomkostninger og eventuelt lønninger.

Energi- forsynings- og klimaminister Lars Chr. Lilleholt (V) deler dog ikke bekymringerne:

”Det er penge, der skal tilbage til forbrugerne. Forbrugerne sparer 500 millioner kroner på varmeregningen i 2020,” siger han til Ritzau.

Kravet om besparelser tager udgangspunkt i en aftale fra 2014 om, at der skal effektiviseres i hele fjernvarmesektoren. Det skal foregå ved såkaldte ”benchmarks”, der betyder, at de fjernvarmeværker, der er mindst effektiviseret, kan drage inspiration fra de, der er mere effektive.

Åben for forhandling

Værkerne skal altså selv finde ud af, hvor pengene skal komme fra. Om forbrugerne kommer til at lide under det, kommer, ifølge Thomas Capral Henriksen, an på, hvad hvert enkelt fjernvarmeværk har af muligheder:

”Hvis værkerne i forvejen har effektiviseret meget på drift og vedligeholdelse, er der en sandsynlighed for, at der ikke er så mange penge at komme efter, og så kan det blive et problem,” siger han.

Målet om at effektivisere 500 millioner kroner står ikke til diskussion, siger Lars Chr. Lilleholt. Han er dog åben for at gå i forhandling om de sparekrav, der ligger efter 2020.

You may also like...